BurSanat Eğitim ve Gençlik Derneği olarak Bursa Gençlik Meclisi işbirliğiyle düzenlenen ‘Ge(n)ç Kalmayacaksın’ başlıklı seminerle, gençlere gelecek planlarına yönelik alternatiflerle ilgili bilgiler sunuldu. Bursa Kent Konseyi ofislerinde düzenlenen toplantıda, hayatında başarıyı yakalayan kişilerle gençleri bir araya getirerek gençlik döneminin iyi bir şekilde değerlendirilmesi gerektiği vurgulandı. Toplantının açılışında konuşan Bursa Kent Konseyi Genel Sekreteri Enes Battal Keskin, başarıya herkesin sahip olmak istediğini ifade ederek, gençlerin başarılı birer insan olmak yerine değerli birer insan olmayı tercih etmesini tavsiye etti. BurSanat Eğitim ve Gençlik Derneği Başkanı Sertaç Şipka, birikimleri ve yaşam tecrübesi ile hayatında başarılı bir çizgi yakalayan isimlerin gençlerle bir araya getirildiğini belirtti. “Mutluluk çok küçük detaylarda gizlidir” Seminerin ilk konuşmacısı olan Seçen Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Sanayici Mehmet Gülseçen, edindiği tecrübeleri gençlerle paylaştı. Sahip olduğu enerjiyi bilgiye, okumaya ve sevgiye borçlu olduğunu anlatan Gülseçen, babasının çarşıda ayakkabılık mesleğiyle uğraştığını, buna rağmen kendisinin mendil satarak iş hayatına başladığını söyledi.
İnsan ilişkilerinde bütün meselenin ‘haklısın’ kelimesinde olduğunu ifade eden Gülseçen, “Haklısın kelimesinin içinde hak var. ‘Haklısın’ kelimesi iletişimde gizli bir anahtardır. En kötü insana bile ‘haklısın’ deyince yelkenler suya iner. Ayrıca mutluluğu da dışarıda aramayın. Mutluluk çok küçük detaylarda gizlidir. İnsanların da dışına bakmayın. İçinden gelenlerden istifade edin. Çeşmeye takılmayın, suyu almaya bakın. Karşınızdakileri takdir etmeyi becerirseniz, kabiliyetleriniz kendiliğinden ortaya çıkar. Gençler her zaman çizdiği yoldan tatmin olmalıdır. Bir anlık hevesler hedef değildir. Kişinin işi sağlam ise, her şeyi sağlamdır. Bir adamı tanımak istiyorsan ona iş emanet edeceksin. Çünkü iş insanın aynasıdır” diye konuştu. İletişim ve Yönetişim Uzmanı Tolga Yücel ise anlattığı hikayelerle gençlere tavsiyelerde bulundu. Haber kaynağı olan gazetelerden günde bir tane okuyan insanın kör ve topal kalacağını ifade eden Yücel, kendisinin günde 20’ye yakın ulusal, 15’e yakın uluslararası yayını takip ettiğini kaydetti. Bilgiye sahip olanın, insanlara görünmeden de para kazanabileceğini anlatan Yücel, günümüz şartlarının da teknolojiyi sürekli takip etmeye mecbur bıraktığını dile getirdi. Nesillerin iletişim denen olguyu bilmeden yetiştiğini kaydeden Yücel, gençlerin yol haritalarına uygun verileri toplayarak kendilerini yetiştirmesini istedi. Yücel, çevreye karşı önyargıyla yaklaşılmamasını da tavsiye etti.
Gençlere kişisel gelişim önerileri
Bursa Reklamcılar Derneği Başkanı Cüneyt Şenyavaş ise, kendisinin hiçbir zaman gelecek hayali yapmadığını vurguladı. Yaşadığı anı en iyi şekilde değerlendirmeye ve en iyisini yapmaya çalıştığını söyleyen Şenyavaş, küçük yaşlarda karikatüre yöneldiğini belirtti. Mizah sanatı hakkında gençlere bilgi veren Şenyavaş, yaptığı çalışmaları anlattı. Kendi karikatürlerinden derlediği bir sunum yapan Şenyavaş, gençlerin hayatlarında ahlaka öncelik vermesi gerektiğini ifade etti. Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi sanayici İşadamları Derneği (DOSABSİAD) Başkanı Selim Yedikardeş ise, hayatından örnekler verdi. Her yerden göç alan Bursa’nın mozaik bir şehir olduğunu hatırlatan Yedikardeş, gençlerin siyasete destek vermesini, siyasi görüşe sahip olmasını, ancak siyasileşmemelerini istedi. Artık İngilizce’nin yanında alternatif dil de bilinmesi gerektiğini söyleyen Yedikardeş, gelecekte iki dilin bile yeterli olmayacağını kaydetti. Toplantıya katılan gençler, program sırasında sosyal paylaşım sitesi twitter üzerinden #geckalma başlığıyla katılımcılara merak ettikleri konuları da sordu. Programın sonunda konuşmacılara günün anısına fotoğraf hediye edildi.