Bir AGH projesine kabul edilene kadar, 120 civarında projeye başvurup, sadece 10 kadar geri dönüş alabilmiş bir gencin, yazısını okumaya başlıyorsunuz. Bu yazıda, ilk başvuruda yolladığım motivasyon yazımla kabul aldığım yazının karşılaştırmasını ve kabul şansınızı artırmak için ipuçlarını bulacaksınız. Hadi başlayalım!
Yazıyı hazırlarken, Gmail’imin gönderilmiş postalar bölümünde arşive doğru inmem gerekti. Teker teker sayfaları geçtim, tam 120 civarı başvuru yaptığımı saydım. Bu 120 başvurunun ilkini Şubat 2016’da yapmışım. Hemen ilk başvurumdaki motivasyon yazımı açtım ve kabul edildiğim başvuruda yolladığım yazıyla karşılaştırdım ve temelde 2 önemli fark gördüm. Ve bazı çıkarımlarda bulundum. Bu karşılaştırmadan ve çıkarımlarımdan sonra belki motivasyon mektubunu yeniden gözden geçirmek isteyenler olabilir;
İlk başvurumda; Kabul aldığım başvurumda;
|
|
2. Öylece gelecek planlarımdan bahsetmişim. | 2. Fransa’da Agh yapmanın, gelecek planlarım ile ne kadar da uyuştuğunu anlattım. |
3. İlk başvurumdan bir hata daha; sırf yer tutsun diye çevre ile ilgili olmayanlar projelere bile ağaçları çok sevdiğimi ve TEMA gönüllüsü olduğumu yazmışım. Tabi ki gönüllüsü olduğunuz kuruluşları yazmanız sizi tanıtması açısından önemli fakat projenin kendisiyle doğrudan bir ilgisi yoksa bunu Cv’nizde belirtmeniz sadelik açısından önemlidir.
4. Tespit; Motivasyon mektubunuzun başvuru yaptığınız projenin içeriğiyle uyuşması en önemli bulduğum nokta. Benim kabul edildiğim proje 12 ay sürecek, 3200 nüfuslu bir kırsal bölgede gerçekleşecek ve uzun dönem 4 gönüllü ve belirli periyotlarda gelecek misafirlerle bir arada kalacağız [Detayları belki başka bir yazıda :)]. Yani bu proje için ev sahibi kuruluşumun grup çalışmalarına ve kolektif yaşantıya uyum sağlayabilecek bir gönüllü aradığı ortada. Nitekim benim motivasyon mektubum da bu doğrultudaydı. Ayrıca Fransa’nın kırsal bir bölgesinde olması sebebiyle Fransızca biliyor olmamın da avantaj olduğunu düşünüyorum. Ama bu düşüncem sizi, anadilini bilmediğim ülkelere kabul edilemem düşüncesine itmesin sakın. Bu yalnızca bir avantaj o kadar.
Şimdi biraz başlara gidelim. İlk başvuru yaptığım zamanlara; Şubat 2016’dan itibaren, Fransa’daki projelere teker teker başvuru yaptım. Başvurularımın bazıları olumsuz cevaplar alırken bazılarına hiç cevap alamıyordum. Sonraları çevremden, projelere başvurmaya devam ederken, proje duyurusu olmayan ev sahibi kuruluşlara da Cv ve motivasyon mektubunu yolla önerilerini duymaya başladım. Ben de Fransa’da ilgi duyduğum alanlarda faaliyet gösteren kuruluşların listesini çıkarıp, tabiri caizse “Cv ve motivasyon mektubumu size yolluyorum, Agh yapmayı çok istiyorum, bana uygun görebileceğiniz bir proje var mı acaba ehe :)” diyerek mailler yolladım. Bunlardan biri de Solidarités Jeunesses idi işte. İlk yazımı okuyanlar sürecin devamını bilir. “Bu kuruluşları nasıl bulacağım?” diyorsanız, Evs veritabının bağlantısı; europa.eu/youth/evs_database
Sonuç olarak ben de sizlere tek tek projelere başvurmanın yanında, ev sahibi akreditasyonuna sahip olan kuruluşlarla iletişime geçmenizi öneriyorum. Tabi ki öncesinde bir gönderici kuruluş bularak yapmalısınız bunu. Bu, ev sahibi kuruluşun gözünde sizi daha ciddi ve istekli bir gönüllü adayı yapacaktır. Böylece kabul alma şansınızı artırabilirsiniz.
Umarım aşırı teknik bilgi vermekten kaçınayım derken bir şeylere eksik değinmemişimdir. Sorularınız için bana ulaşmaktan çekinmeyin. Hoşçakalın !
Buralardayım;
İnstagram – Facebook – Youtube
Ekleme(30/08/2017). Motivasyon mektubu ile ilgili soru soran bir gönüllü adayına bulunduğum tavsiyeyi buraya da eklemek istedim. Motivasyon mektubunuzda elbette daha önceki deneyimlerinizden bahsedin fakat bu, cv’nizde yazdığı gibi olmasın derim. Yani “Şu şu şu deneyimlere sahibim, şunları şunları yaptım, şu kuruluşta gönüllü olarak çalıştım.” deyip bırakmayın, bunlara cv’de de değinebilirsiniz zaten. Bunun yerine, “benim şu,şu,şu deneyimlerim sayesinde sizin bu projenize şu şekilde katkı(lar) sağlayabileceğimi düşünüyorum çünkü ben bu deneyimlerimde şu gibi beceriler kazandım ve bu kazanımlarımı projenizde kullanabileceğimi düşünüyorum” derseniz, kuruluş sizin deneyimlerinizden nasıl faydalanabileceği konusunda fikir sahibi olur ve seçilme şansınızı artırır diye düşünüyorum. Zira bu projelere başvuran pek çok insanın elbette farklı deneyimleri olacaktır. Asıl önemli nokta, ev sahibi kuruluşa bu deneyimlerinizin ne işe yarayacağını iyi aktarabilmek. Örneğin ben motivasyon mektubumda, lisedeki sınıf takımlarımda şampiyonluklar elde ettiğime değil, bu takımlarım sayesinde elde ettiğim kazanımdan ve kendimi keşfetmemde bana olan katkılarından bahsetmiştim. Daha fazla uzatmayayım yoksa yeni bir blog doğacak 🙂 Ekleme bu kadar, kalın sağlıcakla !
Hakan Yılmaz