fbpx

Blog

Bizden Haberler

Arap Baharı’nın Başladığı Yerdeydik

1-10 Eylül tarihleri arasında Avrupa Komisyonu tarafından desteklenen “Sustaining the Momentum of Arab Spring” (Arap Baharı’nın İvmesini Sürdürmek) adlı seminer Alman European Play Association (e.p.a) ev sahipliği, Alman Yalla Initiative ve Tunuslu Will and Citizenship Association organizasyonunda Tunus’un Sfax, Gabes, Tunus ve Hammamet şehirlerinde gerçekleşti. 15 farklı ülkeden, 33 gençlik çalışanı ve aktivistin, Türkiye’den 2 kişinin katıldığı seminerde Gönüllü Hareketi’ni Başkan Sertaç Şipka temsil etti.

Seminer katılan genç aktivistler kendi ülkelerinde yaşanan demokratik hareketleri diğer katılımcılarla paylaşırken, bu hareketlerin diğer ülkelerdeki algısının nasıl olduğunu, uluslararası alanda nasıl anlaşıldığını da daha yakından incelediler. Seminer süresince demokrasi, mozaik kültür,  gönüllülük ve vatandaşlık gibi konularda atölye çalışmaları düzenlendi. İlk Tunus’ta başlayan Arap Baharı’nın diğer ülkelerdeki etkileri ve Arap Baharı’nın gerçek anlamı bu 10 günlük seminer süresi boyunca tartışıldı. Mısır’daki 2. Devrim, Libya’da Kaddafi sonrası dönem, Arap Baharı’nın gerçekleşmediği ülkelerden olan Yemen ve Cezayir perspektifi, İspanya’daki üniversite öğrencilerinin protestoları, Suriye’deki karışıklıklar, İsrail’in Filistin üzerindeki baskısı ve İstanbul’daki Gezi Parkı olayları seminer boyunca ele alınan konu başlıkları oldu.

Seminer süresince bir çok atölye çalışması ve tartışmanın yanında, Tunus’un güney kentlerinden biri olan Gabes’teki sivil toplum kuruluşlarının ve sivil inisiyatiflerin katıldığı bir yuvarlak masa toplantısı düzenlendi. Başkent Tunus’ta Arap Baharı’nın ilk başladığı kentte, Ali Belhawan Cultural Club ile American Islamic Congress of Tunisia kuruluşlarında fizibilite ziyaretleri gerçekleştirildi.

Tunus kültürünü ve doğal zenginliklerini yakından görmek adına ise geziler düzenlendi. Katılımcılar Tunus’un güneyinde bir Vaha’ya giderek, çöl ikliminin eşsiz doğal güzelliklerini incelediler. Başkent Tunus’ta bulunan en eski yerleşim yerlerinden biri olan Sidi Bou Said’i ziyaret ederek, yalnızca mavi ve beyaz renkleri ile oluşturulmuş kenti gezdiler. Ulusal Balık Müzesi, Kartaca Krallığı zamanından kalan Eski Liman, şehirlerin eski yerleşim alanları ve çarşısı olan “Medina” gezilen yerler arasındaydı.

Seminer’in sonunda Arap Yarımadası, Avrupa, Kuzey Afrika ve Türkiye’den gelen 33 genç mozaik kültürün ve saygının hüküm sürdüğü bir dünyada yaşamak adına ülkelerine barış mesajları götürdüler. Seminer sonunda Türkiye (Gönüllü Hareketi), Libya, Mısır ve Almanya’dan gelen katılımcılar ile gelecekte ortak projeler gerçekleştirmek adına mutabakata vardılar.